Great Barrier Reef noodtoestand 3

natuur icoon
Lees verder

Het unieke koraalrif de Great Barrier Reef bij Australië is in grote nood, steeds meer koraal sterft af.  De klimaatverandering zorgt ervoor dat de temperatuur van het zeewater blijft stijgen, wat leidt tot zogenoemde hittestress van het gevoelige koraal, waardoor het uiteindelijk afsterft. Dit gaat met een dusdanig tempo dat nieuw koraal het verlies niet meer kan compenseren.

Ongeveer 50% van het noordelijk deel van het grootste koraalrif ter wereld is al getroffen, zeggen de Australische autoriteiten. Het gevolg is dat de hoogste alarmfase (niveau drie) is ingesteld.

KRITIEKE TOESTAND

Naar aanleiding van het verhoogde niveau wordt de Australische minister van Milieu Hunt ervan beschuldigd dat hij nooit heeft gezegd dat klimaatverandering een belangrijke oorzaak is van het afsterven van koraal.

De minister heeft plannen aangekondigd voor meer toezicht op het koraalrif, programma’s die vervuiling moeten tegengaan en plagen van de doornenkroon-zeester moeten voorkomen.

Critici, waaronder natuurbeschermingsorganisaties, beweren dat de minister daarmee een van de belangrijkste oorzaken van het afsterven van het koraal negeert. Zij stellen dat klimaatverandering en hittestress een van de belangrijkste oorzaken zijn voor het afsterven van het koraal.

Meer informatie over de Great Barrier Reef.