Halong Bay, of Ha Long Baai, is gelegen in de provincie Quang Ninh, in het noorden van Vietnam in de Golf van Tonkin, nabij de grens met China.

De baai is zo bijzonder vanwege de duizenden kalkstenen eilanden in allerlei soorten en maten. De baai heeft een 120 kilometer lange kustlijn en is ongeveer 1553 vierkante kilometer in omvang met 1969 eilandjes.

Verschillende van de eilanden zijn hol, met enorme grotten. Hang Đầu Gổ (Houten Stokken Grot) is de grootste van deze grotten. Sommige eilanden vormen ondersteuning drijvende dorpen van vissers, die in de ondiepe wateren vissen op de 200 soorten vis en 450 verschillende soorten weekdieren.

Een ander specifiek kenmerk van Halong Bay is de overvloed van meren in de kalkstenen eilanden, bijvoorbeeld Dau Be eiland heeft zes ingesloten meren. Al deze eilanden meren worden gevormd door verdronken dolines. De eilanden hebben unieke vormen aangenomen door de invloed van zure bestandsdelen in regenwater. De vervorming van kalksteen wordt ook karst genoemd.