De Tafelberg is een Zuid-Afrikaans symbool en de enige natuurlijke plek op aarde waar een sterrenbeeld naar is vernoemd, Mensa (betekent tafel) Deze bijzondere berg met vlakke toppen heeft 6 miljoen jaar erosie weerstaan en herbergt een van de rijkste maar ook kleinste bloemenwereld met ongeveer 1.470 varianten. De Tafelberg is ook een thuis voor uiterst zeldzame dieren maar helaas ook bedreigd met uitsterving. Het is de meest bekende plek in Kaapstad, de toegangspoort tot Afrika, ten gevolge van zijn unieke afgeplatte toppen, die 1086 m boven de zeespiegel hoog is.

De lengte is ongeveer drie kilometer. Het hoogste punt op de Tafelberg is McLear’s Beacon met 1086 meter. Aan de linkerzijde van de Tafelberg bevindt zich Duivelspiek en aan de rechterkant wordt de Tafelberg geflankeerd door de Twaalf Apostels en Leeukop. De Tafelberg is onderdeel van Nationaal park Tafelberg.

De naam Tafelberg is niet uniek. Er bestaan diverse tafelbergen. Een andere bekende is de Akropolis in Athene, Griekenland.