De Fundybaai in het zuidoosten van Canada is een unieke combinatie tussen dier en natuur. Je vindt er de grootste draaikolk, wat al zeer bijzonder is, plus je vindt hier de grootste samenscholing van walvissen.

DRAAIKOLKEN EN GETIJDENVERSCHILLEN

De `Fundybaai` of de `Baai van Fundy` kent 2 keer per dag het grootste getijdenverschil ter wereld. Het verschil tussen eb en vloed is ongeveer 16 meter, oftewel een flat van zo’n 6 verdiepingen. Bij hoogtij vloeit telkens 100 miljard ton zeewater binnen in de 270 kilometer lange baai. Deze enorme krachten zorgen voor veel spectakel die niet zelden gepaard gaan met zeer krachtige draaikolken.

OLD SOW DRAAIKOLK

Eén van de meest bekende draaikolken is Old Sow (oude zaag), een draaikolk die niet alleen de grootste op het westelijk halfrond is, maar ook de op één na grootste ter wereld! Je vindt deze draaikolk in de Passamaquoddy Bay, bij de monding van de Fundybaai. Vanaf de kust van New Brunswick is Old Sow goed te zien. De draaikolk dankt zijn naam aan het geluid dat het kolkende water maakt, dat klinkt als een oude zaag.

BIJZONDERE FAUNA

Dankzij de bijzondere ligging van de Fundybaai en de getijdenverschillen kent de baai een rijke fauna. Door de groot getijdenstromen wordt er veel voedsel van de bodem los getrokken en ook regelmatig ververst. Ideale omstandigheden voor diverse dieren, waaronder kreeften, mosselen, papegaaiduikers, visdiefjes (beide zijn vogels), dolfijnen en walvissen.

Niet voor niets kent de Fundybaai daarom de grootste walvispopulatie ter wereld. Enkele soorten die hier komen, zijn de vinvissen, blauwe walvissen, orka’s, bultruggen en noordkapers. Deze laatstgenoemde is de belangrijkste walvissoort omdat de noordkapers tot de meest bedreigde walvissen ter wereld horen.