Galapagos Eilanden – Unieke flora en fauna

natuur icoon
Lees verder

De Galapagos Eilanden zijn een verspreide groep eilanden ter hoogte van de evenaar in de Stille Oceaan. Ze liggen in ongeveer 1000 km van de westkust van Zuid-Amerika en behoren staatkundig tot Ecuador. De eilanden zijn ontstaan door vulkanische uitbarstingen en daardoor ook uniek. De Galapagos Eilanden zijn bekend geworden door de onderzoeker Darwin. Hij ontdekte dat op de eilanden door hun geïsoleerde ligging heel bijzonder dieren en planten leven.

De ongerepte natuur van Galapagoseilanden, maakt de eilanden tot een van de meeste unieke plekken op aarde. Velen zal het ook verbaasd hebben, dat de eilanden niet gekozen zijn voor de uiteindelijke 7 Natuurwonderen. De Galapagos Eilanden staan al wel sinds 1978 op de UNESCO werelderfgoedlijst.

ONTSTAAN GALAPAGOS EILANDEN

De eilandengroep is relatief jong. Enkele miljoenen jaren gelden zijn de eilanden ontstaan uit vulkanen. In eerste instantie leefden er nog geen dieren en groeiden er nog geen planten. Alle dieren die op dit moment op de Galapagos leven zijn daar ‘gestrand’. Iguanas, soort leguanen, hebben maanden op drijfhout op de oceaan gedobberd en de schildpadden zijn meegekomen als vers vlees voor de vele schepen die hier vroeger voeren. Veel dieren zijn in de tussentijd geëvolueerd om op de Galapagos te kunnen overleven. Daarom leven Iguanas onderwater en sommige vogels hebben zelfs hun vleugels verloren.

Hieronder een overzicht van de belangrijkste eilanden van de Galapagos:Galapagos Eilanden Overzicht

  • Isabela 4588 km²
  • Santa Cruz 986 km²
  • Fernandina 642 km²
  • San Salvador/Santiago 585 km²
  • San Cristóbal 558 km²
  • Floreana/Santa Maria 172 km²
  • Marchena 130 km²
  • Española 60 km²
  • Pinta 59 km²
  • Kleine eilandjes: onder andere Genovesa, Santa Fe, Darwin, Isla Wolf, Rabida, Pinzon, Bartolomé, Seymour Norte, Baltra, Daphne, Plazas en Isla Mosquera

BALTRA

Het is niet bepaald een grote eiland. Het is een behoorlijk vlak eiland en er valt niet veel te zien op het eiland. Het heeft echter wel een belangrijke functie en dat betreft de luchthaven. Deze werd in 1942 door de Amerikanen aangelegd. En vanaf 1963 is het opengesteld voor de burgerluchtvaart. De meeste toeristen arriveren via dit vliegveld en worden vandaar naar cruiseschepen gebracht of naar het hoofdeiland Santa Cruz.

SANTA CRUZ

Dit is het meest centraal gelegen eiland en ideaal om vanuit te eilandhoppen. De hoofdplaats van het eiland is Puerto Ayora, de grootste plaats van de Galapagos. Even buiten Puerto Ayora ligt het Charles Darwin Research Station waar ecologisch onderzoek wordt uitgevoerd naar de bijzondere flora en fauna van de eilanden en waar voorlichting en onderwijs hierover wordt gegeven. Het instituut wordt jaarlijks bezocht door meer dan 100.000 bezoekers.